Czas wykonania: 30 min + czas pieczenia
Składniki:
- kostka (200 g) miękkiego masła
- 1/3 szkl. cukru
- 1/3 szkl. cukru brązowego
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. płatków owsianych górskich
- 6 łyżek otrębów owsianych
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cynamonu
- owoce np. jeżyny, wiśnie
1. Z wszystkich składników zagniatamy ręcznie lub mikserem ciasto - wychodzi dość luźne, przypominające kruszonkę.
2. Do formy (silikonowej, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) wsypujemy 2/3 ciasta. Wykładamy owoce, a następnie pozostałą część ciasta.
3. Pieczemy w nagrzanym do temp. 190°C piekarniku 45-50 min. - do zarumieniania.
4. Po wystudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy pudrem cukrem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz