Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i migdałami


Pyszny, piękny deser i wcale nie trudny do wykonania.









Czas wykonania: 60 min + czas pieczenia

Składniki na spód tarty:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 małe lub 1 duże jajko
Składniki na krem:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • serek mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% 
Dodatkowo
  • truskawki
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
  1. Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
  2. Z podanych składników na spód tarty (lub innych waszych sprawdzonych) zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwany widelcem i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki w celu schłodzenia.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Na ciasto nakładamy folię aluminiowa, a na nią obciążenie w postaci np. grochu lub fasoli. Pieczemy 20 min, następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 15 min.
  4. Ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy.
  5. Krem nakładamy na wystudzony spód. Rozkładamy truskawki i posypujemy płatkami migdałów tak jak na poniższym filmiku.

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i migdałami - www.dowithhope.pl
Sposób układania truskawek na tarcie

Tarta z truskawkami, serkiem mascarpone i migdałami - www.dowithhope.pl




Następny postNowszy post Poprzedni PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz