Pyszny, piękny deser i wcale nie trudny do wykonania.
Czas wykonania: 60 min + czas pieczenia
Składniki na spód tarty:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 małe lub 1 duże jajko
Składniki na krem:
- 2 łyżki cukru pudru
- serek mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- truskawki
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
- Formę do tarty smarujemy tłuszczem.
- Z podanych składników na spód tarty (lub innych waszych sprawdzonych) zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwany widelcem i wstawiamy na ok. 30 min do lodówki w celu schłodzenia.
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Na ciasto nakładamy folię aluminiowa, a na nią obciążenie w postaci np. grochu lub fasoli. Pieczemy 20 min, następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 15 min.
- Ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i delikatnie miksujemy.
- Krem nakładamy na wystudzony spód. Rozkładamy truskawki i posypujemy płatkami migdałów tak jak na poniższym filmiku.
0 komentarze:
Prześlij komentarz