Szybka i prosta w przygotowaniu tarta z malinami, migdałami i mascarpone
Spód tarty za ciasteczek typu "oreo" zapewnia nam wyjątkowy smak! Gwarantuję :)
Czas wykonania: 40-50 min. + czas chłodzenia
Składniki:
- 300 g ciasteczek typu "oreo"
- 50 g masła
- 50 g czekolady
- opakowanie mascarpone (200 - 250 g)
- 250 ml śmietany 30-36%
- maliny
- puder cukier
- migdały lub inne owoce
Sposób przyrządzenia:
- Ciasteczka typu oreo zblendować. Dodać miękkie masło i rozpuszczoną czekoladę (ja rozpuszczam w mikrofali;)), ponownie chwilę blendować.
- Wylepić masą formę (20-24 cm średnicy) i schłodzić.
- Ubić śmietanę, dodać do niej mascarpone i jeszcze chwilę ubijać.
- Wyłożyć masę ma schłodzony spód.
- Udekorować malinami i migdałami, posypać pudrem cukrem.
Dobra rada:
Podawać schłodzone, żeby spód był fajnie twardy - wtedy też
dużo lepiej się kroi tartę.
0 komentarze:
Prześlij komentarz