Każdą babeczkę można tak przystroić. Gdyby jednak w ferworze okołoświątecznych
zajęć zabrakło Wam pomysłu na przepis to opisuję jak zrobić totalnie proste i
szybkie w przygotowaniu babeczki.
Mimo prostoty nie są one pozbawione fantazji. Możecie je bowiem wypełnić ulubionym nadzieniem.
Ja zrobiłam ciasto z dwóch porcji. Pierwszą porcję upiekłam
z gotową masą makową, a do drugiej wrzuciłam kakao i wypełniłam babeczki
powidłami śliwkowymi.
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki
- 2/3 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie 2 łyżeczki kakao (gdy wolimy babeczki kakaowe)
Składniki na przyozdobienie babeczek:
- draże czekoladowe/lentilki
- precelki
- okrągłe małe biszkopty
- rozpuszczona czekolada
Propozycja nadzienia:
Masa makowa, powidła śliwkowe, krem czekoladowy, budyń,
dżem.
Sposób przygotowania
Babeczki:
- Mieszamy widelcem w misce płynne składniki.
- Do płynnych składników dorzucamy składniki sypkie i mieszamy niedokładnie widelcem.
- Do foremek wkładamy łyżkę ciasta, wybrane nadzienie i znów łyżkę ciasta.
- Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 180 st. C.
Przyozdabianie
- Rozpuszczoną czekoladą polewany babeczkę.
- Do ciągle płynnej czekolady przyklejamy w dolnej części biszkopt (pyszczek renifera), nad nim białe drażetki (oczy), a po bokach precelki (rogi).
- Brązowe lub czerwone drażetki smarujemy z jednej strony czekoladą i przyklejamy na środku pyszczka (nos).
- Żeby reniferki miały weselszy wyraz można przy pomocy czekolady np. wykałaczką narysować im buźki.
- Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
0 komentarze:
Prześlij komentarz